Ce am facut saptamana aceasta in spatiu: Am descoperit Marele Secret de sub camera reactorului si imi caut aliati ca sa-l inving pe Tenok

Am prins din ce in ce mai mult curaj si mi-am facut din ce in ce mai multi prieteni in aventura spatiala. Peste 8,000 de prieteni sunt alaturi de mine. Am indeplinit cu succes misiunile primite, si ajutata de aliatii mei extraterestrii, sunt sigura ca voi gasi drumul spre casa.

Ieri, a aparut in calea mea micutul Ninipu. S-a straduit atat de mult sa ma ajute sa fac rost de fiolele energizante, incat pentru o secunda m-am simtit ca un super star pop. Mi-am depasit o groaza de limite pe baza extraterestra. L-am intalnit si pe Hibali, care in schimbul remedierii aparatelor de dezvoltare a embrionilor alieni, i-am cerut sa imi gaseasca un aliat ca sa il inving pe fiorosul Tenok. Sa stiti ca Tenok ii tine pe toti captivi in aceasta inchisoare extraterestra si ii transforma in sclavii lui! Din pacate, singurul aliat extraterestru pe care ma pot baza 100% este Azinu. El cu siguranta mi se va alatura ca sa rasturnam tirania lui Tenok.

Azinu mi-a spus un secret zilele trecute! Ca in inchisoare exista mai multi extraterestrii care sunt impotriva lui Tenok si ar vrea sa il inlature. Dar vestea cea mare pe care voiam sa v-o dau este ca am descoperit, in sfarsit, Marele Secret: sub camera reactorului, in tunel, se ascunde Shang Li, un sobolan supus unui experiment secret, dar care a scapat de sub control. Acum, Shang Li omoara orice extraterestru ratacit prin tunel, iar cercetatorii, nu il mai pot controla.

Daca accesezi www.lumeafulga.ro si iti faci cont poti incepe si tu „Aventura Spatiala”! Ne apropiem si de cea de-a doua extragere cu premii. Aici poti vedea cine sunt castigatorii de la extragerea din august: http://www.lumeafulga.ro/#/Game-zone/Castigatori/.

Fulga a pornit in “Aventura Spatiala”

Avem informatii sigure ca Fulga este bine. Desi, a fost rapita de Tenok exact in mijlocul petrecerii din Parcul Herastrau de sambata trecuta, se straduieste din rasputeri sa ajunga acasa si sa fie din nou in mijlocul micilor ei prieteni. Pe nava extreterestra Fulga a gasit doi copii: Jimmy si cu Tilli si ei fiind tinuti ostatici. Cu gandul la prietenii ei de acasa, Fulga s-a hotarat pe loc sa ii salveze si pe ei. Din acest motiv s-ar putea ca Fulga sa stea in spatiu mai mult.

Pana cand o sa avem si alte noutati transmise de Zapa prin unde ultra scurte, va ofer mai jos cateva poze de la petrecerea Fulga din 9 iulie din Parcu Herastrau. Aici au participat cateva sute de copii, pana si Fulga a cantat alaturi de ei, a dansai si s-a jucat cu cei mici. Copiii au fost foarte incantati de surprize si mai ales de prezenta vacutei Fulga, pe care au desenat-o cu talent si careia i-au trimis mesaje pline de dragoste si de incurajare. Desigur, la un moment dat Fulga a disparut fara urma…. pentru ca a fost rapita de extraterestri!

Ce este laptele UHT

Laptele UHT este un lapte controlat sanitar-veterinar, trecut printr-un tratament termic special (ultrapasteurizare sau Ultra High Temperature) prin care sunt distrusi germenii si se pastreaza vitaminele si nutrientii. In absenta activitatii microbiene si a pre-sterilizarii ambalajului, laptele nu mai este atat de perisabil: prin ultrapasteurizare, durata de valabilitate a produsului alimentar este prelungita, nefiind nevoie de conservanti. Temperatura depaseste punctul de fierbere (135-150 grade C), dar timpul este foarte scurt: 2-4 secunde). Aceasta etapa foarte scurta de incalzire-racire distruge microbii si microorganismele si asigura pastrarea vitaminelor si proteinelor, spre deosebire de fierberea obisnuita pe aragaz a laptelui crud care nu distruge toti germenii patogeni, in schimb distruge valoarea nutritiva. Termenul de valabilitate variaza intre 3-6 luni, in functie de calitatea laptelui colectat din ferme (o derivata a igienei folosite in timpul mulsului, pe langa conditiile de manipulare si pastrare pana la momentul receptiei in fabrica). Dupa desigilarea cutiei, laptele UHT trebuie sa fie tinut la frigider si consumat in urmatoarele 3 zile.

Ce se intampla cu continutul nutritiv al laptelui procesat

Laptele colectat din ferme si receptionat la fabrica trece prin mai multe etape in procesul de prelucrare: omogenizarea moleculelor de grasime, separarea grasimii pentru a produce lapte standardizat dupa normele in vigoare: degresat (0,1% grasime), partial degresat sau semidegresat (1,5% grasime) si integral (3,5% grasime), urmand prelucrarea termica (prin pasteurizare sau ultrapasteurizare). Prin procesare, pe langa indepartarea microorganismelor, este controlata cantitatea de grasime, dar sunt pastrate vitaminele si nutrientii. De exemplu, cantitatea de calciu si alte minerale in cazul laptelui degresat, si in cazul celui integral ramane aceeasi.

Avantajele laptelui UHT

- Nu trebuie pastrat la frigider (daca pachetul nu este desfacut)
- Poate fi cumparat in cantitati mai mari si depozitat fara grija la temperatura camerei.
- Nu isi pierde proprietatile nutritive pe durata termenului lung de valabilitate
Toate aceste avantaje ale laptelui UHT se constituie in tot atatea motive pentru a suspecta acest lapte de prezenta conservantilor. La acest capitol, raspunsul vine din partea cutiei-minune, ambalajul aseptic Tetra Pak.

Laptele pasteurizat si ultrapasteurizat

Prin procesul de fierbere nu sunt distrusi toti microbii din laptele crud, insa fierberea distruge majoritatea nutrientilor buni din lapte. Laptele crud poate contine microbi periculosi pentru sanatatea noastra.
Nimeni nu ne poate garanta o igiena corespunzatoare in producerea si distributia laptelui crud in piete si mediul inconjurator. Din acest motiv, Uniunea Europeana recomanda consumul de lapte ambalat si a impus standarde stricte de siguranta in acest domeniu, pe care Romania va trebui sa le respecte in urmatorii ani. De exemplu, exista o limita admisa a incarcaturii microbiene si anume numarul total de germeni (100.000/ml) si numarul de celule somatice/leucocite( 400.000/ml).

De ce este sigur pentru consum laptele ambalat daca acesta nu este fiert

Laptele ambalat a fost supus unei proceduri termice care, il face sigur pentru consum si pastreaza cel mai bine vitaminele.
In general, este o procedura complexa, conforma cu standardele Uniunii Europene, care consta intr-o dubla verificare a laptelui la ferma sau la centrul de colectare (pentru verificarea numarului de germeni si de celule somatice/leucocite) si intr-o procedura sanitara si de igiena efectuata in fabricile de lapte, care garanteaza ca produsul este nutritiv si sigur pentru consum.

Piramida Alimentatiei Sanatoase

In termeni generali, piramida alimentatiei sanatoase recomanda consumul zilnic de diferite alimente dupa cum urmeaza, iar cantitatea exacta de calorii consumate difera in funcite de sex, varsta si stil de viata:
- majoritatea meselor ar tebui sa includa ovaz, paine integrala si orez brun;
- uleiuri din plante, incluzand ulei de masline, soia, porumb si floarea soarelui;
- legume, din abundenta de 3 sau mai multe ori pe zi;
- 1-2 portii de fructe;
- 1-3 portii de nuci sau pastai;
- 2-3 portii de lactate
- 1-2 portii de carne de pasare, peste sau oua;
- consum redus de orez alb, paine alba, cartofi, paste si dulciuri
- consum redus de carne rosie si unt

Sursa: dietetsanatoase.ro


Sfaturi practice pentru o dieta sanatoasa:

Consumati la micul dejun lapte cu cereale
Luati la pachet la scoala sau la serviciu un iaurt. Va fi o gustare sanatoasa si usoara.
Amestecati laptele sau iaurtul cu fructe in blender, si veti avea un desert sanatos.

De ce este bun laptele

Laptele este unul dintre cele mai hranitoare alimente. Bogat in proteine de buna calitate, laptele asigura toti cei 10 aminoacizi esentiali. Principalii nutrienti pe care ii gasim in lapte sunt: calciul, magneziu, potasiu, vitaminele A, B2 si D si proteine. Calciul, principala sursa a laptelui, e de folos pentru fortificarea oaselor si a dintilor. Un copil intre 4 si 8 ani are un necesar de calciu de 800 mg, iar un copil intre 1 si 3 ani necesita 500 mg calciu, pe cand o persoana matura ajunge la un necesar de 1300 mg pe zi.
Potasiu ajuta la mentinerea presiunii sangelui la un nivel optim,Vitamina D are principala fucntie fixarea calciului si mentinerea fosforului iar proteinele ajuta printre altele la lupta impotriva infectiilor, la vindecarea ranilor, la reglarea continutului hormonal. Organismul transforma porteinele in aminoacizi care repara tesutul muscular si sistemul osos.
Laptele poate fi fara pic de grasime (0.1% grasime), semidegresat (1.5% grasime) si integral (cand nu s-a redus grasimea). Mai este laptele cu arome – cu cacao, vanilie, miere, fructe. Multe deserturi au la baza laptele – budinca, inghetata, orez cu lapte, iar toate produsele lactate – branzeturi, iaurturi, sana, kefir, unt, smantana, au la baza laptele ca ingredient principal.

Sursa: DSM Nutritional Products Europe Ltd

Laptele actioneaza ca un scut impotriva bolilor
Virtutile laptelui in dezvoltarea copiilor sunt foarte bine cunoscute, dar se stiu putine despre importanta laptelui in alimentatia adultului si mai ales despre rolul avut in preventia unor afectiuni dintre cele mai grave. Iata doar cateva dintre ele:

  • Cancerul de colon.
  • Impreuna cu vitamina D, calciul din lapte si din lactatele fermentate scade riscul de dezvoltare a acestei boli. Studii recente sugereaza ca oamenii care au un regim alimentar bogat in grasimi, pot fi protejati de cumplita maladie prin administrarea a 1.200 – 1.500 mg de calciu pe zi, iar un litru de lapte ne asigura 75% din aceasta doza.

  • Boli de inima si colesterol.
  • Calciul din lapte joaca un rol important in reducerea nivelului de colesterol din sange si, implicit, al riscului de boli cardiace.

  • Hipertensiune arteriala.
  • Calciul ajuta si la reglarea tensiunii arteriale.

  • Osteoporoza.
  • O femeie din trei sufera de osteoporoza, dupa instalarea menopauzei. Iata de ce, cu mult inainte de aceasta varsta trebuie sa previi acest risc. Cum? Cu doua pahare de lapte zilnic!

    Un adult sanatos are nevoie zilnic de 1000 mg de calciu, iar dupa 50 de ani, de aproximativ 1200 mg. Aceasta inseamna doua cani de lapte, sau 500 ml iaurt, sau 50 g de branza, impartite de-a lungul unei zile. Toate produsele din lapte, chiar daca sunt degresate, au acelasi continut de calciu.