FULGA
E LA RECICLAT

UN EXEMPLU
DE URMAT
CUM RECICLEZ?
Pasi reciclare
CURIOZITĂȚI

Containerul GALBEN!
Ambalajele de carton Tetra Pak aseptice (pentru produsele UHT păstrate la temperatură ambientală) au în conținutul lor carton, plastic și aluminiu. Ambalajele de carton Tetra Pak pentru produsele proaspete refrigerate au în conținutul lor carton și plastic. Modul de colectare al ambalajului de carton Tetra Pak este stabilit exclusiv de sistemul de colectare din fiecare țară. De aceea, el poate să fie diferit de la o țară la alta. În România, ambalajele de carton Tetra Pak trebuie aruncate în containerul galben destinat plasticului, alături de sticlele pet și dozele de aluminiu pentru băuturi. Ele ajung apoi împreună la stația de sortare, de unde fiecare tip de ambalaj își urmează drumul separat către reciclare. Pentru o colectare și reciclare corectă, alege containerul galben pentru a arunca cutiile de lapte Tetra Pak. În multe alte țări, ambalajele de carton Tetra Pak sunt colectate la fel ca în România - în containerele galbene, alături de ambalajele de pet și dozele de aluminiu. Există țări, însă, cum sunt Suedia, Norvegia, unde ambalajele de carton Tetra Pak sunt colectate în containerul albastru, destinat hârtiei și cartonului. Totul depinde de fluxul de colectare și tehnologia de reciclare din fiecare țară.

Cartonul este principalul material din care este format ambalajul Tetra Pak, dar, în funcție de tipul ambalajului, acesta mai are în compoziție alte două materiale: aluminiu și plastic. Ambalajul de carton Tetra Pak aseptic (pentru produsele UHT păstrate la temperatură ambientală) are în conținutul său carton, plastic (polietilenă) și aluminiu. Stratul fin de polietilenă asigură protejarea de umiditate și sigilarea lichidului, pentru a evita intrarea acestuia în contact cu cartonul. Stratul de polietilenă mai are și rol de liant. Folia de aluminiu este o barieră de protecție a produsului împotriva luminii și a oxigenului. Astfel, laptele rămâne proaspăt în ambalajul de carton Tetra Pak aseptic. Ambalajul de carton Tetra Pak pentru produsele proaspete refrigerate are în conținutul său carton și polietilenă. Așadar, ambalajul de carton Tetra Pak conține doar carton și polietilenă.

Cutiile de carton Tetra Pak, colectate selectiv în tomberoanele galbene, trec prin stația de sortare și sunt separate de celelalte materiale. Apoi, ambalajele ajung la fabrica de reciclare a hârtiei. Aici procesul începe prin înmuierea ambalajelor de carton în apă, pentru ca fibra de carton să fie extrasă și separată de restul componentelor. Fibrele de carton rezultate din separare se amestecă cu alte fibre din hârtie și se transformă în produse secundare (hârtie igienică, alte componente din carton), iar restul materialelor separate (aluminiu și plastic) sunt incinerate controlat în fabrică, cu recuperare de energie.

Fibrele de carton rezultate din separarea materialelor din componența cutiei de lapte Tetra Pak pot fi transformate în noi produse - hârtie igienică, cofraje de ouă, alte componente din carton. Restul materialelor separate din ambalajul Tetra Pak (aluminiu și plastic) sunt incinerate controlat în fabrică, cu recuperare de energie.Din considerente legate de siguranța alimentară și de tehnologia de fabricație, fibra de carton reciclată de la o cutie de lapte Tetra Pak nu este, deocamdată, folosită pentru o cutie de lapte nouă, ci doar pentru produse non-alimentare. Putem reține că ambalajele de lapte Tetra Pak sunt făcute din fibre de carton virgine, din surse regenerabile. Eticheta FSC (Forest Stewardship Council) de pe ambalajele Tetra Pak este o garanţie a faptului că Tetra Pak se aprovizionează cu carton provenit din păduri gestionate responsabil.

Dacă sunt colectate selectiv corect, ambalajele Tetra Pak pot fi reciclate în România la fabrica Vrancart din Adjud. Alege să colectezi selectiv pentru a ușura procesul de reciclare. Poți găsi cel mai apropiat punct de colectare cu containere galbene de lângă casa ta pe site-ul: https://hartareciclarii.ro/. De asemenea, poți solicita operatorului de salubritate din sectorul sau din orașul tău să-ți pună la dispoziție un container sau un sac galben pentru colectarea selectivă a acestor ambalaje (ambalaj de carton Tetra Pak, plastic, aluminiu).

Prin atașarea capacului de plastic pe ambalaj ne asigurăm că și capacul de la cutia de lapte Tetra Pak va ajunge la fabrica de reciclare și nu se va pierde pe drum. Capacul este mic și dacă nu avem grijă să-l aruncăm împreună cu ambalajul de lapte, acesta poate ajunge accidental în natură, devenind o sursă de poluare.
CUTIA DE LAPTE
DIN CARTON
TETRA PAK

O CĂLĂTORIE
PRIN RECICLARE
Începe odată ce cutiile de carton
goale ajung în coșul galben.
Prima oprire – stația de sortare:
Ambalajele sunt separate de restul
materialelor și sunt apoi trimise către
fabrica de reciclare.
Odată ce ajung la fabrica de hârtie:
- ambalajele de carton sunt înmuiate în apă,
pentru ca fibra de carton să fie extrasă
și separată de restul componentelor
- fibra de carton extrasă se transformă în alte
produse (hârtie igienică, alte componente
de carton)
- restul materialelor (aluminiu și polietilenă)
sunt incinerate controlat în fabrică, cu recuperare
de energie
Să reținem!
•  Ambalajele de lapte Tetra Pak sunt făcute din fibre de carton virgine,
obținute din surse regenerabile, gestionate responsabil
•  Fibra de carton reciclată de la o cutie de lapte Tetra Pak nu este, deocamdată,
folosită pentru o cutie de lapte nouă, ci doar pentru produse non-alimentare, din
considerente legate de siguranța alimentară și de tehnologia de fabricație
•  Cutiile de lapte din carton Tetra Pak se aruncă mereu la containerul galben
Fulga Fulga